אחד השלבים החשובים באפיון ובניית אתר אינטרנט הוא בחירת שירותי האחסון עבור האתר. שרת האירוח הוא בעצם התשתית של האתר – ממש כמו יסודות של בניין. כמו שכבר אפשר להבין, כשהתשתית טובה – האתר יהיה יציב וישרת אתכם טוב יותר. אם האחסון לא מספיק איכותי, האתר עלול לקרוס לעתים קרובות וצפויות להיווצר בו תקלות. לכן, יש חשיבות רבה לבחירת שירותי אחסון אתרים איכותיים עבור האתר.
עם זאת, משימת בחירת האחסון לאתר אינה מסתכמת בבחירת חברת ההוסטינג בלבד. בעת רכישת האחסון, תידרשו לבחור את החבילה בה אתם מעוניינים. חברות ההוסטינג מספקות שלל נתונים טכניים לגבי השרתים שהן מציעות עבור החבילות השונות, אבל אין צורך בתואר במחשבים כדי לבחור אחסון המתאים לאתר שלכם. הנה כמה כללי אצבע לבחירת האחסון המתאים לסוג האתר שאתם מקימים:
אתר תדמיתי קטן או בלוג פרטי
אם אתם בעלי עסק קטן, או שהחלטתם לפתוח בלוג פרטי, סביר מאוד להניח שתוכלו להסתפק בחבילות הבסיסיות ביותר המוצעות על ידי חברות האחסון. בדרך כלל, מדובר בחבילת אחסון אתרים קטנה בתוך שרת שיתופי. כלומר, תקבלו מעין “יחידת דיור” בתוך שרת שמותקנים עליו אתרים נוספים. אחסון אתרים שיתופי בסיסי הוא גם בדרך כלל האופציה הזולה ביותר, המוצעת בפחות מ-40 שקלים לחודש ברוב חברות האחסון האיכותיות. מרבית שירותי האחסון יציעו מספר חבילות של אירוח שיתופי עם פרמטרים שונים, על מנת שתוכלו להתאים במדויק את האחסון לצרכים שלכם. כך למשל, בלוג קטן עם תנועה (טראפיק) של כמה עשרות איש ביום יוכל להסתפק בחבילת האחסון הקטנה ביותר. ואילו אתר תדמיתי של עסק בצמיחה, המושך אליו כמה מאות גולשים ביום, יוכל להתאחסן בשרת שיתופי, אולם יצטרך רוחב פס גדול יותר ואולי גם נפח אחסון משמעותי יותר.
היתרון של אחסון אתרים שיתופי הוא המחיר הזול ופשטות התפעול. החיסרון – שרת שיתופי הוא כמו מגורים בבניין משותף. יש לכם שכנים, והם יכולים להיות בעייתיים. את האתר שלכם תוכלו לנהל בנפרד ובאופן עצמאי באמצעות לוח בקרה, אולם גם אם הכל עובד מצוין אצלכם, אתם עלולים לחוות עומסים או תקלות באתר בגלל בעיות באתרים החולקים איתכם את השרת. חברות אחסון מפוקפקות נוטות לאחסן כמויות גדולות מדי של אתרים באותו שרת כדי למקסם רווחים. מומלץ לבדוק היטב את המוניטין של חברת האחסון לפני שקונים את שירותיה. בנוסף, אל תתפתו לעסקאות זולות מדי. חברות אחסון המציעות שירותי אחסון בשקלים בודדים לחודש צריכות לעורר אצלכם חשד, מכיוון שסביר להניח שהתשתית המוצעת בהן אינה טובה מספיק.
אתר חנות קטן או מגזין תוכן פרטי
אתרי סחר קטנים, מגזינים המוקדשים לנושאים ספציפיים ואתרי תדמית של חברות בינוניות או גדולות עשויים למשוך כמות גולשים גדולה יחסית על בסיס קבוע, או לזכות ל”פיקים” של תנועה בתקופות מסוימות. המשמעות היא, שצריכת המשאבים של האתר גדולה יותר ממה שמוצע באחסון אתרים שיתופי, וכדאי לכם לשקול לרכוש VPS – שרת וירטואלי פרטי.
מדובר בשרת המופעל על ידי טכנולוגיה המאפשרת לכם צריכת משאבים מדויקת ופרטית, למרות שיש עוד משתמשים בשרת. כל שרת וירטואלי מריץ מערכת הפעלה משלו, מה שיוצר הפרדה מלאה בין המשתמשים. זהו פתרון מאובטח ויציב יותר משרת שיתופי, אבל עדיין זול ונגיש יותר משרת פרטי. ברוב החברות לא תצטרכו לנהל בעצמכם את השרת, ותקבלו לוח בקרה נוח לשימוש, בדומה לזה הקיים באחסון שיתופי. זהו פתרון מאובטח ויציב יותר משרת שיתופי, אבל עדיין זול ונגיש יותר משרת פרטי. ברוב החברות לא תצטרכו לנהל בעצמכם את השרת, ותקבלו לוח בקרה נוח לשימוש, בדומה לזה הקיים באחסון אתרים שיתופי.
ב-VPS יוצע לכם לרוב נפח אחסון גדול בהרבה מזה המוצע באחסון שיתופי (כמה עשרות ג’יגה בייט לפחות), תעבורת נתונים המתאימה לאתר עם נפח תנועה משמעותי, שרת חזק יותר ולעתים גם שירות לקוחות VIP. מדובר, כמובן, גם בקפיצת מדרגה משמעותית במחיר, שעומד על כמה מאות שקלים בחודש. עבור אתר סחר או מגזין תוכן, זוהי הוצאה הגיונית ביותר, מכיוון שהאתרים צפויים לגדול ולהתרחב עם הזמן, להגדיל את התנועה והם צריכים לעמוד בתעבורת גולשים משמעותית.
חברות האחסון מציעות שירותי VPS שונים על פי הצורך, עם פרמטרים משתנים של נפח אחסון, תעבורת נתונים וחומרת השרת.
אתרי תוכן וסחר גדולים
אתרים גדולים במיוחד, עם תנועה של עשרות ומאות אלפי גולשים ביום, יזדקקו כנראה לשרת פרטי. חלק מהחברות בוחרות פשוט לקנות שרת ולהחזיק אותו במשרדים שלהן, אולם הדבר דורש השקעה כספית גדולה ותחזוקה מסובכת, ולכן ניתן לשכור או לקנות שרת דרך חברת אחסון אתרים, שגם תטפל בתחזוקה שלו. שרת פרטי הוא כולו שלכם, ולא מתארחים בו אתרים נוספים. המחיר, בהתאם, יקר משמעותית משאר שירותי האחסון, ומתאים רק לאתרים גדולים עם צורך כזה. אחסון בשרת פרטי גם מאפשר שימוש בכתובת IP ייחודית, תנאי יסוד להפעלת תעודת SSL מסחרית.
שרת פרטי מאפשר לכם לשלוט באופן מלא בהגדרות החומרה, להתקין את התוכנות הרצויות לכם ולהתאים אותו אישית בכל הפרמטרים. בנוסף, שרת פרטי מאפשר שדרוג והרחבות כמעט ללא הגבלה – אספקט חיוני כאשר מדובר באתרי סחר או תוכן גדולים.