בזמן האחרון אני שומעת וקוראת הרבה התייחסויות לחוק נגישות האתרים שנכנס לתוקף באוקטובר 2017. חלק מהמידע נכון ומדויק, וחלקו מוטעה ומטעה. אז אשמח לעשות קצת סדר ולפזר מעט מהערפל אני סביב הנושא.
אז בואו נתחיל מההתחלה – למה בכלל נחקק החוק הזה ? למי זה טוב בכלל ?
חוק נגישות האתרים הוא חלק בתהליך של הנגשת שירותים לבעלי מוגבלויות. האינטרנט היום משמש לנו פלטפורמה שאנחנו נעזרים בחיי היומיום השוטפים – קוראים חדשות, מבררים את שעות קווי הרכבת, מזמינים תור למרפאה, מחפשים כתובת במפות של גוגל, גולשים ברשתות חברתיות שונות וכמובן עושים קניות ומזמינים שירותים.
היום, אין יום שעובר בלי שנזדקק למידע כלשהו שנמצא ברשת האינטרנט. אני באופן אישית, גיליתי שכמעט איני קונה מוצר או שרות בלי לחפש לגביו מידע נוסף ברשת. בודקת עוד פרטים לגבי החברה שמוכרת את המוצר, משווה מחירים, בודקת חוות דעת ועוד.
בצורה החיים העכשווית, מניעת גישה מחלק מהאנשים לשפע המידע שמצוי ברשת יכול לייצר עבור אותם אנשים מגבלה משמעותי בחיי הים היום. גם אם התכוונו לכך וגם אם לא, חושב לא להדיר אנשים מהמרחב האינטרנטי הכל כך משמעותי בימינו.
מסיבה זו החל מ 26.10.17 נכנסו לתוקפן תקנות הנוגעות להנגשת אתרי אינטרנט. התקנות נותנות מידע טכני על הנגשת האתר, כמו גם הסברים מי חייב בהנגשת אתרים, לפי מדרגות שונות.
חובת הנגשת אתרים חוקית, וקצת מידע טכני נוסף
אז בואו נצלול קצת למידע יותר מפורט מה אומרת הנגשת האתרים, ומי באמת חייב בה. הנגשת אתר מדברת על התאמה של האתר לגלישה של אנשים עם מוגבלויות. להלן מספר דוגמאות:
- האתר יאפשר ניוט בתוכו ללא שימוש בעכבר, רק באמצעות המקלדת, זה מסייע לאנשים עם בעיה מוטורית וקושי בשימוש בעכבר.
- האתר יותאם לתוכנות מיוחדות היודעות להקריא תוכן של אתר. תוכנות אלו דורשות למשל שיהיו תיאורים לתמונות (בונוס – זה גם טוב לדירוג האתר בגוגל ☺), זה מאפשר לאנשים עיוורים לגלוש באתר
- הנגשת המידע באתר מדברת על הוספת כיתוביות לסרטוני וידאו שיש באתר, כדי שגם אנשים עם בעיות שמיעה יוכלו להנות מהמידע.
כיוון שתהליך ההנגשה היה מורכב טכנית, התקנות קבעו מדרגות לגבי חובת הנגשת האתר. ככל שהיקף המחזור העסקי של החברה גבוה יותר, חובת ההנגשה היתה מוקדמת יותר. באוקטובר 2020 מגיעה המדרגה האחרונה, וכל אתר שהמחזור
העיסקי של העסק (לאוו דווקא מכירות ישירות מהאתר) הוא מעל 300,000 שח בשנה מחויב בהנגשה. פרוט מלא של החיוב בהנגשה מצוי כאן.
אז, להנגיש או לא להנגש ? או ״אמילי״ אני, מה יוצא לי מזה?
בעלי אתרים רבים שואלים את עצמם האם להנגיש את האתר שלהם בהתאם לתקנות, או להתשמש בתוסף הנגשה (וכבר נסביר את ההבדלים).
באופו אישי אני חושבת שזה רעיון חשוב ומבורך מ 3 סיבות חשובות
- עיסקית. הנגשת האתר מגדילה את כמות האנשים שיכולים לגלוש באתר ולקבל מידע על השירותים שבעל האתר מציע. גם אם השרותים עצמם לא מתאימים לאנשים בעלי מוגבלויות, הם עדיין יכולים להיות לקוחות פוטנציאלים (לקנות מתנה לחבר או בן משפחה, לספר עליכם ועוד). יש כאן פלח אוכלוסייה שלם שממש חבל לוותר עליו.
- חברתית. אנחנו נמצאים בעשור שיש בו התעוררות של מודעות לנושאים חברתיים רבים, כולל הכלת השונה. אתר שחורט על דיגלו מסר של פניה למגוון רחב יותר של אוכלוסיות עוזר לקדם מטרה חשובה זו. יש כאן רווח תדמיתי לאתר, וכן סיוע בהפיכתנו לחברה מכילה ומאפשרת לאנשים שונים להתשלב בה. היום, כשהאינטרנט הוא כלי בסיסי כל כך בחיי היום יום, הדרה של אנשים מהמרחב הזה, פסולה בעיני.
- אתר ידידותי לגוגל
הנגשת האתר והתאמתו לדרישות תשפר את הציון שגוגל מעניק לכם באופן כמעט אוטומטי שכן רבות מדרישות ההנגשה זהות לדרישות של גוגל. אתר בעל היררכיות נכונות ומבנה נכון מקל על אלגוריתם הסריקה של גוגל, וממילא מקבל ניקוד גבוה יותר. - כלכלית – נקבע קנס בגובה 50000 למי שהאתר שלו אינו מונגש. יש כאן חישוב כלכלי פשוט, הנגשת האתר זולה הרבה יותר☺
לסיום, כמה טיפים אחרונים והתבוננות על המצב היום
באתרים רבים אפשר לראות התקנה של תוסף נגישות כלשהו, לעיתים יש כפתור של איש על כסא גלגלים, ולעיתים יש כפתור מעוצב בצורה שונה. לחיצה על כפתור זה משנה את הפונטים / הצבעים והנראות של התצוגה. חשוב להבין שאכן תוסף זה ממלא חלק חשוב מדרישות ההנגשה, אך הוא לבדו אינו הופך את האתר לנגיש על פי התקן ! יש פעולות נוספות שחשוב לבצע על מנת לעמוד בתקן הנגישות.
אז אם אתם חייבים בנגישות שימו לב – התוסף לא פותר אתכם מהנגשה, ואם אין לכם חובת נגישות (מחזור כספי קטן כרגע) אז התוסף יכול בהחלט לסייע.
במקרה שקבלתם תביעה, כי האתר לא נגיש, חשוב שתדעו שיש לכם 60 יום לתיקון המצב. הקנס הוא כאמור 50,000 וההנגשה זולה הרבה יותר. ההנגשה בעבר היתה יקרה מאוד, והיום עלותה יכולה להיות בין 1000 שח לכמה אלפי שקלים בודדים (בתלות כמובן במורכבות האתר ובגודלו)
לקריאה נוספת:
החלטת הכנסת על כניסתו לתוקף של התקנות הנגשת האתרים
חוק ההנגשה – פטורים
האתר של משרד המשפטים
פירוט הדרישות
אתר נגישות ישראל
הנחיות להנגשת אתרים